Jak neztratit psa

Jaká je noční můra každého majitele psa? Jednou z těch největších je ta, že se vám čtyřnohý mazlík zaběhne nebo někde zapomene. Jak zajistit, aby se pes neztratil nadlouho a brzy vrátil domů?

Čipování psů

Základním opatřením toho, aby se pes vrátil zpět k vám, je čip a registrace vašeho psího společníka do centrálního registrů psů. Často však narážím na situace, kdy majitelé marně hledají svého psa, přestože výše uvedené mají splněno. Proč?

Stačí to?

Důvodů, proč se i přes čipování a evidenci v centrálním registru psů váš pejsek domů nevrátí, může být celá řada. Od těch horších, že byl mazlík odcizen a jednoduše jej nový "majitel" vrátit nechce, nebo se pejskovi stal o samotě nějaký úraz. Těmto situacím se nyní věnovat nebudeme, protože zde zbývá jen doufat v pozornost kolemjdoucích či sousedů pejska. Pomohou zde staré osvědčené plakáty, rozhlas či nověji sociální sítě. Cesta k takto ztracenému pejskovi je však často dlouhá a ne vždy úspěšná. 

Tím jednodušeji řešitelným problémem, kdy se pejsek přes čip a registr nevrátí domů, je, že holt ne všichni vědí, že se majitel ztraceného psa dá dohledat takto. Aby nálezci nemuseli pejska dávat do útulku či jeho nález řešit přes policii, sdílí informaci přes sociální sítě nebo vylepí plakáty s informací o psovi. Opět se ale dostáváme na dlouhou a složitou cestu, kdy znovushledání majitele a pejska nemusí být rychlé, ani úspěšné. Přitom stačí málo.

pretahovadlo

Obojek s jmenovkou jako základ bezpečnosti

V situacích, kdy se pejsek majiteli ztratí a dostane se k nálezci, je nejsnazší cestou domů to, že pejsek bude mít na obojku či postroji jmenovku s telefonem na svého majitele. Nálezce psa se tak může okamžitě s majitelem spojit a shledání psa se svým pánem je otázkou minut, maximálně hodin. Jmenovka našitá přímo na obojku nebo postroji je nejrychlejší cestou pejska domů.

nametag

Další varianty jmenovek

Kromě našití jmenovky na obojek jste se už asi setkali s různými zavíracími kovovými adresáři nebo jmenovkami formou přívěsků na obojek. Tyto jmenovky jsou určitě lepší, než aby pejsek žádnou neměl. Mně se ale rozhodně více osvědčily jmenovky přímo na obojku. Kovové přívěsky se totiž často ztrácí, pejskovi zavází a nejsou tak dobře viditelné. Nálezce si nemusí hned všimnout, že se nejedná jen o ozdobu, ale o funkční doplněk. Oproti tomu je jmenovka na obojcích a postrojích velmi dobře viditelná a telefonní číslo přečte i ten, kdo má z blízkého kontaktu s cizím psem strach.

Obojky a postroje Mooria

V nabídce e-shopu ZOOTIP najdete obojky a postroje MOORIA, na které lze jmenovky i s telefonními čísly našít. Obojky, postroje i vodítka jsou k dispozici v mnoha atraktivních vzorech a vyrobeny ze softshellu, na který si český výrobce sám tiskne jedinečné vzory. Veškeré materiály jsou velmi kvalitní, stejně jako samotné zpracování. Nemusíte se ani obávat, že by výroba těchto obojků, postrojů a vodítek na přání trvala příliš dlouho. MOORIA zvládá výrobu dle vašich požadavků do týdne. Výrobky MOORIA sami používáme a vřele doporučujeme.

jmenovka1

---

Pokud by vás zajímalo cokoli dalšího k jmenovkám či zabezpečení psů, ráda vám vaše dotazy zodpovím na e-mailu zuzka@zootip.cz.

Krásný den!

Zuzka